8 Eylül 2015 Salı

DOĞADAKİ TEMEL KUVVETLER

Hayatımızın her anında çeşitli kuvvetlerle karşılaşırız.Bunlar kimi zaman sürtünme  , kimi zaman manyetik  , kimi zaman yer çekimi kuvveti vb. olmaktadır.Doğadaki temel kuvvetler 4 ana başlıkta incelenir.Bunlardan ikisi makroskobik boyutta , ikisi de mikroskobik boyuttadır.Kütle çekim kuvveti ve elektro manyetik kuvvet makroskobik boyutta yer alırken ; güçlü nükleer kuvvet ve zayıf nükleer kuvvet daha küçük boyutta mikroskobik boyutta yer alır.

1)KÜTLE ÇEKİM KUVVETİ:

İki kütle arasında oluşan çekim kuvvetidir.Temas gerektirmeyen bir kuvvet olup etki alanı çok geniştir.Gücü diğer doğadaki temel kuvvetlere göre en azdır.Yer çekimi kuvveti , gezegenler ve uyduları bir arada tutan kuvvet , gelgit olayları bu kuvvet türüne örnektir.Taşıyıcı parçacıkları gravition dur.

 DENKLEMİ İLE BULUNUR(m=KÜTLE, d=UZAKLIK , G= ÇEKİM SABİTİ)

2)ELEKTRO MANYETİK KUVVET:

Elektriksel ve manyetik kuvvetler bu gruba girer(elektrik ile yüklerin birbirini itip çekmesi , mıknatısların birbirini itip çekmesi , pusulanın kuzey ve güneyi göstermesi , elektronu çekirdek etrafında döndüren kuvvet , akım geçen tellerin birbirine uyguladığı kuvvet vs.).Temas gerektirmez , etkisi geniştir.Doğadaki temel kuvvetler arasında büyüklük olarak 2. sıradadır.Taşıyıcı parçacığı fotonlardır. 
DENKLEMİYLE BULUNUR.


3)GÜÇLÜ NÜKLEER KUVVET:



Atomun çekirdeğinde bulanan proton ve nötronu bir arada tutan kuvvettir. Etki alanı çekirdekli sınırlı olup temas gerektirmez.Taşıyıcı parçacıkları gluon dur.

4) ZAYIF NÜKLEER KUVVET:

Radyoaktif(kararsız) atomların çekirdek bölünmelerinden sorumlu olan kuvvettir.Temel kuvvetlerde büyüklük olarak 3. sıradadır.Etki alanı çekirdek ile sınırlı ve temas gerektirmez.Taşıyıcı parçacıkları bozan lardır.


NOT:TEMEL KUVVETLERİN HEPSİ TEMAS GEREKTİRMEZ.
BÜYÜKLÜK SIRALAMASI ŞÖYLEDİR:

GÜÇLÜ NÜKLEER>ELEKTRO MANYETİKZAYIF NÜKLEER>KÜTLE ÇEKİM

ETKİ ALANI SIRALAMASI SIRALARI ŞÖYLEDİR:
KÜTLE ÇEKİM>ELEKTRO MANYETİK>GÜÇLÜ NÜKLEER=ZAYIF NÜKLEER

18 yorum:

  1. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  2. Cok güzel kısa net acıklanmış tüm noktalar, tesekkurler

    YanıtlaSil
  3. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. Gercekten cok iyi biri site

    YanıtlaSil
  5. Sürtünme kuvveti, ip gerilme kuvveti bunlardan hangisine girer.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yukarıda yazılanlar temel kuvvetler. Bu kuvvetlerin dışında sizin de değiniz gibi sürtünme kuvveti, ip gerilmesi, elektrik ve manyetik alanlarda yüklü cisimlere uygulanan kuvvetler, merkez kaç kuvvetleri vb. şekilde daha birçok kuvvet mevcut.Her kuvvet çeşidi bu 4 temel kuvvetten birine dahil olmalı gibi bir durum söz konusu değildir.

      Sil
  6. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  7. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  8. En güzel bu site hazırlamış tşk

    YanıtlaSil